Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

Fitxa 6986/1Darrera versió: 21.09.2012

Títol

formes genèriques: girs en l'expressió 

ús no sexista del llenguatge 

Resposta

La forma genèrica és un recurs inclusiu, és a dir, que inclou tots dos sexes. Aquest recurs té l'avantatge que permet evitar les marques de gènere gramatical en la redacció de textos administratius i per tant l'especificació de sexe. Un dels recursos per evitar l'ús no sexista del llenguatge és canviar l'estructura sintàctica de la frase per mitjà d'expressions despersonalitzades, adjectius, frases o bé perífrasis:

  • Expressions despersonalitzades, és a dir, aquelles que no tenen un referent personal. Per exemple: Repartiment en comptes de Actors; Nom i cognoms en comptes de Sr./Sra.; Lloc de naixement en comptes de Nascut/uda a; Domicili en comptes de Domiciliat/ada; Amb la llicenciatura de en comptes de Llicenciat/ada en...
  • Ús d'adjectius en comptes de noms. Per exemple: oficina d'atenció ciutadana en comptes de oficina d'atenció al ciutadà; carnet docent en comptes de carnet del professor; un espectacle infantil en comptes de un espectacle per a nens; els drets humans en comptes de els drets de l'home.
  • Frases i perífrasis que evitin l'ús d'un referent personal, com ara utilitzar més formes verbals o bé construccions impersonals: Cal decidir qui representarà cada grup (en comptes de Cal decidir qui serà el representant de cada grup); Hem de procurar que des del Govern es respecti el dret de llibertat d'expressió (en comptes de Hem de procurar que els governants respectin el dret de llibertat d'expressió).

 

Classificació

Categoria
Convencions .Ús no sexista
Abreviacions